2%

2% de la tine, 100% pentru societate

Acum 15 ani, un grup de tineri juriști s-au ambiționat să promoveze democrația în Republica Moldova, să lupte Dacă nu ai datorii la impozitul pe venit pentru perioadele anterioare, atunci ai opțiunea de a sprijini financiar proiectele noastre.pentru drepturile omului și demnitatea umană, să contribuie la dezvoltarea și consolidarea societății civile și să monitorizeze procesele democratice în Republica Moldova. Astăzi, expertiza echipei precum și calitatea produselor Asociației Promo-LEX sunt apreciate și recunoscute atât la nivel național cât și internațional.

Directorul Asociației, Ion Manole, își amintește că la început, activitatea organizației a presupus muncă voluntară, iar pentru a atrage și alți entuziaști în echipă, a fost publicat un anunț într-un ziar național. În rezultat, alți patru tineri juriști și-au unit eforturile și de atunci echipa a crescut în mod constant, realizând numeroase activități atât de necesare unei societăți ce se află în permanentă evoluție.

Astăzi, este dificil să spunem care ar fi fost soarta și situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, care ar fi fost soarta tinerilor eliberați din arest după evenimentele din 7 aprilie 2009 sau ce s-ar fi întâmplat cu numeroasele persoane reținute abuziv de structurile din Tiraspol. S-ar fi ajuns oare ca Federația Rusă să fie condamnată în dosarul tânărului Vadim Pisari, împușcat de un militar rus din trupele de menținere a păcii din regiunea transnistreană sau care ar fi fost soarta tinerei mame Victoria Pruteanu, victimă a violenței domestice, dacă aceste cazuri nu ar fi ajuns în atenția experților și a apărătorilor drepturilor omului din cadrul Asociației Promo-LEX?

Eforturile de monitorizare ale ultimelor 8 scrutine electorale, cu implicarea a circa 12 mii de observatori naționali, precum și numărul beneficiarilor serviciilor asociației care a ajuns la peste 16 000, demonstrează implicarea echipei în dezvoltarea unei democrații autentice în Republica Moldova.

În același timp, puțini cunosc faptul că, multe dintre campaniile și activitățile Asociației Promo-LEX, cum ar fi, campania „La un ceai împotriva violenței în familie!„, „Prevenim Violența prin Artă” sau campania de educație civică „ALEGE gândirea critică!” prin intermediul cărora am încercat să atragem atenția opiniei publice asupra fenomenului violenței în familie din Moldova, precum și asupra necesității dezvoltării unei gândiri critice în rândul tinerilor cu drept de vot, au fost organizate cu cheltuieli minime sau în bază de voluntariat.

Astăzi, ne dorim să realizăm mai multe activități care să ducă în final la dezvoltarea democrației prin respectarea drepturilor omului și implicarea cetățenilor în procesul decizional, iar pentru a reuși, ne dorim o implicare mai activă din partea mai multor oameni.

Din 2017, fiecare cetățean va putea susține o anumită cauză fără costuri suplimentare, fapt posibil prin aplicarea mecanismului prevăzut de Legea 2%, ce presupune redirecționarea a 2% din impozitul pe venit (deja achitat de persoana fizică) către o organizație neguvernamentală. Un calcul simplu arată că o persoană fizică ar putea redirecționa 80,04 lei din impozit, dintr-un salariu mediu brut pe economie, care în 2016 a fost de 5050 lei.

Suportul dumneavoastră este important pentru noi, pentru că astfel vom reuși să ne continuăm eforturile noastre. Vom continua să fim transparenți și deschiși față de necesitățile și schimbările pe care le aveți sau vi le doriți, creând pe pagina noastră o rubrică specială – 2 % – unde veți găsi noutăți și rapoarte despre proiectele realizate din banii redirecționați.

Vă încurajăm să susțineți proiectele Asociației Promo-LEX prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit către Asociație, această sumă nefiind o donație sau sponsorizare, ci doar o parte a impozitului deja direcționat statului în 2016.

Procedura de redirecționare este una simplă. Până la 30 aprilie 2017, completați Declarația cu privire la impozitul pe venit – Formularul CET15 (poate fi accesată online: Servicii Fisc), unde, la secțiunea desemnării procentuale, indicați codul fiscal (IDNO)  al  Asociației Promo-LEX, după modelul de mai jos:

2procente

După ce ați completat formularul , acesta trebuie depus personal la Serviciul Fiscal de Stat sau expediat prin scrisoare recomandată, indicând adresa juridică a Inspectoratului Fiscal Teritorial unde aveți viza de domiciliu.

Întreaga procedură de depunere a Declarația cu privire la impozitul pe venit – Formularul CET15 –  poate fi efectuată și online, dacă dispuneți de semnătură electronică și aveți acces la internet.


Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentanta Asociației, Ana Pacu la numărul de telefon +373 79765958 sau pe adresa de e-mail [email protected].

Vă mulțumim pentru susținerea și încrederea acordată!