La data de 9 septembrie 2024, Asociația Promo-LEX a organizat Masa Rotundă „Drepturile digitale în Republica Moldova: dificultăți, priorități și perspective”. Evenimentul a reunit reprezentanții instituțiilor publice, mediului academic, sectorului de afaceri TIC, organizațiilor societății civile și apărători ai drepturilor omului, creând un spațiu propice pentru un dialog multidimensional pe tema drepturilor digitale.
Drepturile digitale, un concept încă puțin cunoscut și discutat în Republica Moldova, au fost abordate din diverse perspective, subliniindu-se importanța lor în contextul impactului crescând al tehnologiilor digitale asupra drepturilor omului. Discuțiile au evidențiat necesitatea unei înțelegeri comune a paradigmei drepturilor digitale și a colaborării între sectorul public, privat și societatea civilă pentru dezvoltarea unei abordări integrate și consolidate. Evenimentul a fost un pas important în procesul de cunoaștere, înțelegere și colaborare între părțile reprezentate. De asemenea, participanții evenimentului au reflectat atât asupra preocupărilor existente, cât și asupra potențialului de sinergie între actorii implicați pentru a avansa în direcția unei protecții robuste a drepturilor digitale în Republica Moldova.
În cadrul evenimentului, a fost prezentat un Compendiu de studii și analize privind drepturile digitale în Republica Moldova. Compendiul prezintă o sinteză a constatărilor, concluziilor și recomandărilor analizelor sistematizate, constituind un punct de plecare pentru documentarea și promovarea drepturilor digitale. În cadrul evenimentului, autorii studiilor incluse în compendiu au expus principalele constatări și direcții de acțiune identificate în cadrul cercetărilor realizate.
Printre concluziile principale ale mesei rotunde s-a numărat asumarea de către Asociația Promo-LEX a responsabilității de a elabora o Matrice a drepturilor digitale care să reflecte situația actuală și prioritățile privind drepturile digitale în Republica Moldova. Totodată, participanții au lansat propuneri privind o Foaie de parcurs privind drepturile digitale, care să ghideze pașii viitori ai actorilor implicați în asigurarea protecției eficiente și coerente a drepturilor digitale.
Compendiul poate fi accesat aici.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Promo-LEX în cadrul proiectului „CSO Meter: Împuterniciți pentru acțiune”, implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene. Proiectul este implementat de Centrul European pentru Dreptul Non Profit (ECNL) și partenerii săi: Centrul de Asistență Anticorupție al Transparency International în Armenia; MG Consulting LLC în Azerbaidjan; Institutul Societății Civile din Georgia; Asociația Promo-LEX în Moldova; ISAR Ednannia în Ucraina. Evenimentul este cofinanțat de Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic