Ședința plenară a Parlamentului din 12 decembrie, cu continuarea acesteia în data de 13 decembrie, s-a remarcat prin faptul că a durat în jur de 19 ore. Lucrările acesteia s-au încheiat târziu după miezul nopții și au fost reluate la ora 11.00 (13 decembrie).
În cadrul ședinței, legislativul și-a exercitat funcția de control parlamentar prin desfășurarea audierilor cu privire la fraudele electorale semnalate în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului republican constituțional, care au durat 10 ore. Mai exact, au fost audiate în plen rapoartele a mai multor autorități publice și a fost aprobată hotărârea privind rezultatele audierilor cu recomandările de rigoare. Tot atunci, deputații au examinat și moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, care a fost înaintată de un grup de deputați ai fracțiunii BCS, dar și subiectul privind declararea stării de urgență.
În cadrul ședinței, deputații au aprobat hotărârea privind declararea stării de urgență, conform căreia s-a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul țării pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 16 decembrie. În acest context, Promo-LEX reamintește legislativului despre importanța promovării proiectului de lege nr. 63 pentru modificarea unor acte normative (Legea nr. 212/2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război ș.a.), care a fost aprobat în prima lectură la sfârșitul lunii martie 2023. Acest proiect de lege urmărește stabilirea unui instrument de ordin procedural prin care va putea fi asigurat un control parlamentar eficient asupra dispozițiilor emise de către Comisia pentru Situații Excepționale.
În urma modificărilor operate la propunerea Biroului permanent și a comisiilor parlamentare, ordinea de zi a fost modificată în proporție de 158%. În acest sens, Asociația Promo-LEX evidențiază că un rulaj atât de mare a proiectelor introduse pe ordinea de zi afectează atât transparența decizională, cât și nivelul de înțelegere a proiectelor examinate și votate.
În cadrul ședinței au fost votate 23 proiecte de acte normative, dintre care 21 proiecte de lege și 2 proiecte de hotărâri. Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului nu a întrunit numărul necesar de voturi. La fel, menționăm că 38 la sută din proiectele votate au fost examinate în mod prioritar și de urgență.
În mod „tradițional” transparența decizională a fost afectată, de această dată în cazul a opt proiecte (33% din numărul total de proiecte votate). Transparența decizională a fost afectată prin:
- Nepublicarea a două rapoarte ale comisiilor permanente și a unui coraport.
- Nepublicarea în cazul a 5 proiecte de lege votate în prima lectură a actelor aferente proiectelor (avize ale Direcției Generale Juridice, comisiilor permanente, Guvernului și expertiza anticorupție).
- Nerespectarea termenului prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a 3 proiecte de lege de pe ordinea de zi.
Un element important al acestei ședințe este faptul că au fost votate în consens de către deputații majorității și opoziției parlamentare cel puțin șapte proiecte de lege din domeniul educației și protecției sociale, precum și din domeniul agriculturii și industriei alimentare.
Amintim că, în perioada 2021 – 2025, Promo-LEX și-a propus să monitorizeze activitatea Parlamentului Republicii Moldova, în special din perspectiva transparenței, legalității și eficienței procedurilor, în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate” susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.
Pentru informații suplimentare:
Dumitrița Ciuvaga
Comunicatoare
Asociația Promo-LEX
Tel: +373 68 800 827