După o pauză de mai bine de două luni, Parlamentul s-a întrunit în ședință plenară. În sesiunea de toamnă, care a început în data de 13 septembrie, deputații au reușit să se convoace în doar trei ședințe, ultima fiind cea din data de 8 noiembrie. În mod „tradițional”, ședința legislativului de vineri s-a remarcat prin unele carențe în asigurarea transparenței decizionale.
Pe ordinea de zi a ședinței plenare au figurat 26 de proiecte de acte normative, dintre care 20 au fost aprobate (19 proiecte de lege și 1 proiect de hotărâre). Cele mai lungi dezbateri au fost în cazul proiectelor nr. 294 și nr. 314, care se referă la domeniul turismului și, respectiv, la fondul de reducere a vulnerabilității energetice.
Transparența decizională a fost afectată în cazul a patru proiecte votate, ceea ce reprezintă 20% din numărul total de acte supuse votului. În cazul a două proiecte, în care a fost afectată transparența, examinarea a avut loc în regim prioritar. În același timp, dacă ar fi să estimăm gradul de respectare a transparenței decizionale luând în calcul și proiectele de acte normative, ale căror rapoarte și avize au fost publicate în timpul ședinței, transparența decizională ar putea fi considerată afectată în proporție de 35% (7 proiecte).
Mai exact, transparența decizională a fost afectată prin faptul că:
- Nu a fost publicate, în cazul a patru proiecte de lege votate în prima lectură, actele aferente proiectelor. Mai exact nu au fost solicitate/ acordate /publicate avizele Guvernului, Direcției General Juridice, comisiilor permanente sau altor instituții relevante.
- Nu s-a respectat termenul prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a două proiecte de lege de pe ordinea de zi.
Un alt aspect al ședinței din 8 noiembrie se referă la faptul că deputații au votat unele documente care au avut un termen lung de examinare sau invers, un termen restrâns. Mai exact, proiectul de lege cu cel mai lung termen de examinare, nr. 174 din 5 iunie 2024, a fost supus examinării timp de 156 de zile calendaristice. La polul opus, proiectul nr. 309, a fost examinat și votat în 16 zile calendaristice.
Amintim că, în perioada 2021 – 2025, Promo-LEX și-a propus să monitorizeze activitatea Parlamentului Republicii Moldova, în special din perspectiva transparenței, legalității și eficienței procedurilor, în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate” susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.
Pentru informații suplimentare:
Dumitrița Ciuvaga
Comunicatoare
Asociația Promo-LEX
Tel: +373 68 800 827